Docu-drama: 'Een steen voor Edy'

Regie: Ivana Smudja
Productie: Merlijn Janssen Steenberg (Magic Lantern)

‘Een steen voor Edy’ is een docu-drama die het aangrijpende verhaal vertelt van Edy Grödel, een Joods kind dat tijdens de Tweede Wereldoorlog het slachtoffer werd van de Holocaust. Edy werd een paar dagen voor zijn veertiende verjaardag opgepakt. ‘Een steen voor Edy’ wordt speciaal gemaakt voor de jongere generaties maar is interessant voor alle leeftijden.

Een film voor de jongere generatie

Synopsis
Edy Grödel woonde in Jonkerbosch, een Nijmeegs internaat voor kinderen met leer- en gedragsproblemen. Hij hield van fietsen, knutselde en maakte uitstapjes met jongens van zijn leeftijd. Net als andere jonge kinderen in die tijd, maar hij ervoer de wereld op een andere manier dan leeftijdsgenoten. Echter, zijn leven nam een dramatische wending nadat Duitsland Nederland was binnengevallen en het naziregime steeds nieuwe anti-Joden maatregelen en beperkingen invoerde.
 

Tijdens de grote Razzia van Nijmegen in de nacht van 17 op 18 november 1942 werd Edy opgepakt. De volgende dag werd hij overgebracht naar het doorgangskamp Westerbork met andere Joodse mensen uit Nijmegen. Hij verbleef daar een paar maanden zonder ouders. Helemaal alleen. In mei 1943 werd hij naar het vernietigingskamp Sobibor in Polen gedeporteerd, waar hij nooit meer van terugkeerde.

Lees meer over de cast: Xia

Doelstelling

Het verhaal van Edy is slechts een van de vele tragische verhalen van slachtoffers van menselijke misdaden. In de hoop dergelijke misdaden in de toekomst te voorkomen, voelen we de urgente behoefte om dit verhaal te vertellen en daarom willen wij deze film maken.

Lees meer over de doelstelling: educatief programma

Xia

Xia

De documentaire volgt het levenspad van Edy door de ogen van de 23-jarige Nederlandse geschiedenisstudente genaamd, Xia. Xia leest over de legging van de Stolpersteine voor Edy op 17 november 2023. Gedreven door haar nieuwsgierigheid, wil ze meer te weten komen over Edy.’ Deze herdenkingssteen werd gelegd bij het voormalige internaat aan de Jaap van Leeuwenlaan in Nijmegen, waar Edy woonde.

Gemotiveerd om de sporen van Edy terug te vinden, reist Xia naar Westerbork en praat met historici die meer vertellen over de condities in het kamp. Ze zoekt ook contact met overlevenden die ook als kind in een kamp hebben gezeten. Via deze persoonlijke verhalen probeert Xia een levendig beeld te schetsen van Edy’s leven.

Hoe meer ze ontdekt, hoe sterker ze de behoefte voelt om dit verhaal te vertellen aan de jongere generaties, om hen uit te nodigen om te luisteren en na te denken over de impact van deze gebeurtenissen op onze hedendaagse samenleving.

Film als educatief instrument

De verhalen, zoals die van Edy, fungeren als krachtige instrumenten om de geschiedenis tastbaar en menselijk te maken voor de scholieren. Ze bieden een intiem perspectief op de verschrikkingen van de Holocaust en laten de impact zien op individuele levens (nabestaanden).


Deze film wordt aangeboden aan middelbarescholen om in de klaslokalen te laten zien. Wij als makers zijn daarbij aanwezig om het gesprek aan te gaan met scholieren. Wij hebben contacten met scholen in regio Nijmegen om dit te realieren.


Door de koppeling naar het heden te maken tijdens het nagesprek met de scholieren krijgen deze verhalen een nieuwe betekenis. Scholieren worden uitgedaagd om na te denken over thema’s als mensenrechten, discriminatie en de verantwoordelijkheid van de samenleving in het waarborgen van vrijheid en gelijkheid.

Het is belangrijk om een dialoog te voeren over de Holocaust, de Holocaust te blijven herinneren en de slachtoffers te blijven herdenken en bewustzijn creëren om te voorkomen dat de geschiedenis zich herhaalt.