Magic Lantern

Film en videoproductie

Razzia ’42 is een gift voor de stad Nijmegen

Première Razzia ’42 LUX Nijmegen

Geschreven door Maaike Janssen Steenberg | 31 januari 2023

NIJMEGEN – De eerste mensen lopen binnen bij filmhuis LUX in Nijmegen, waaronder ook burgemeester Bruls, wethouder Tobias van Elferen en Wiel Lenders van het Vrijheidsmuseum in Groesbeek. Op het scherm met de filmagenda van die avond, is te zien dat de film Razzia ’42 helemaal is uitverkocht. Het is al gezellig druk en de bezoekers praten over hoe de film zal zijn. Allemaal zijn we benieuwd. We krijgen bericht dat de zaal is geopend en lopen we de zaal binnen.

De filmzaal is vrijwel geheel gevuld, de laatste mensen zijn nog op zoek naar hun plekje in de zaal. Merlijn Janssen Steenberg staat op en gaat op het podium staan. Hij vertelt dat hij de producent is van de film en dat hij de film samen heeft gemaakt met regisseur Ivana Smudja en met geluidsman Hans Wubs. De film is tot stand gekomen in samenwerking met Stichting Stolpersteine Nijmegen. Merlijn wenst ons veel kijkplezier en de film wordt gestart.

De film is afgelopen, het publiek klapt. Er worden bloemen uitgedeeld aan de ‘cast & crew’. De zaal is daarna stil, iedereen is zichtbaar erg onder de indruk van de persoonlijke verhalen over de Razzia in Nijmegen.

Merlijn en Ivana staan op het podium en vertellen hoe de film tot stand is gekomen; ze waren bezig met het filmen van de eerste legging van Stolpersteine in Nijmegen en raakten toen onder de indruk van de verhalen die zij hoorden van de mensen die daarbij aanwezig waren. Toen de kans ontstond
om een documentaire te maken over de verhalen van de Razzia, hebben Merlijn en Ivana deze kans direct aangegrepen.

Merlijn en Ivana vertellen samen over het belang van het herdenken. Ze hopen ook jongeren met deze documentaire te kunnen bereiken. Door de persoonlijke verhalen in hun film, hebben zij geprobeerd om de geschiedenis zichtbaar te maken en dichterbij te brengen. Gedurende de gehele film zijn vogelgeluiden te horen, Ivana vertelt dat dit staat voor ‘hoop’. Dit is zo belangrijk legt ze uit, dat je hoop blijft houden. Ook tijdens deze vreselijke gebeurtenissen, dat je toch blijft hopen dat het goed gaat komen en het leven beter zal worden.

Ria van den Brandt (voorzitter Stichting Stolpersteine Nijmegen) bedankt Ivana, Merlijn en Hans voor het maken van deze prachtige film. Het is een geschenk aan Nijmegen, vertelt zij.

Daarna komen de hoofdrolspelers Liam, Desiree en Godfried aan het woord. Liam geeft aan dat hij het een bijzondere en leuke ervaring vond om mee te doen, en het belangrijk vindt om als jongere te blijven leren over de jodenvervolging. Desiree vertelt, geëmotioneerd, over hoe waardevol het voor haar was om het verhaal van haar vader over te dragen. Godfried sluit af door nog eens te benadrukken dat het zeer belangrijk is dat de verhalen van de razzia verteld blijven worden, zodat ze niet vergeten worden.

Na een korte stilte, wordt het woord gegeven aan het publiek. De oma van Liam vertelt dat zij ontzettend trots is en dankbaar dat haar kleinzoon het verhaal van haar familie heeft verteld. Godfried vraagt wanneer er een nieuwe vertoning zal zijn; dit is op 19 februari in het LUX. Ook
wordt er nog even aandacht gevraagd voor het boek ‘Maanden van angst en verschrikking van Fritz Tauber en Boekhouding van een ondergang van Leo van den Munkhof en Willem Oosterbaan.’ dat te koop is in de bioscoopzaal. Ook wordt er nog gesproken over de fietspodcast die te zien is in de film, die gratis te beluisteren is.

Na nog wat laatste bedankjes, wordt afgesloten. Een groot deel van de bezoekers zoekt de ‘cast&crew’ op om ze persoonlijk te bedanken en te complimenteren, of nog vragen te stellen. Ook in het LUX café blijft het nog gezellig en wordt er volop nagepraat.