Vertoning Razzia '42 en lezing

Donderdag 8 februari om 19:00 uur laten we onze film Razzia ‘42 zien in de Mariënburgkapel in Nijmegen. Onderzoeker Leo van den Munkhof geeft een lezing over de marginalisering van de Joodse bevolking in Nijmegen.

Datum: donderdag 8 februari 2024 van 
Tijd: 19:00 tot 21:00
Locatie: Mariënburgkapel
Mariënburg 26, 6511 PS Nijmegen
Entreekosten: €5,-

Lezing door Leo van den Munkhof

Historisch onderzoeker

Tijdens de Tweede Wereldoorlog bereikte de marginalisatie van Joden in Nijmegen een gruwelijk dieptepunt. Onder de nazi-bezetting werden anti-Joodse maatregelen ingevoerd, en Joodse inwoners werden systematisch vervolgd. Velen werden gedwongen hun huizen te verlatenen en hun bezittingen werden geconfisqueerd. In de nacht van 17 op 18 november 1942 werden 196 Joodse inwoners opgepakt en de volgende dag naar Westerbork gedeporteerd, waarna de meesten in de vernietigingskampen werden vermoord. Slechts vier overleefde de Holocaust.

 

Foto: Bert Beelen

 

Schrijver en onderzoeker

Leo van den Munkhof doet samen met Willem Oosterbaan historisch onderzoek naar de Jodenvervolgingen in Nijmegen. “De resultaten van ons onderzoek worden, samen met relevante bronnen, gepubliceerd op onze website oorloginnijmegen.nl.

“We zetten ons ook in om de verhalen achter de namen van de vervolgde Joodse inwoners openbaar te maken ten behoeve van de Stichting Stolpersteine Nijmegen. De geschiedenis van de Jodenvervolging in Nijmegen is lange tijd onderbelicht gebleven. Mijn drijfveer is het om deze informatie aan het licht te brengen en hiermee de herinnering levend te houden van wat er is gebeurd. Dit is ook voor nabestaanden en verwanten van groot belang.”

Het boek Boekhouding van een ondergang beschrijven Willem Oosterbaan en Leo van den Munkhof hoe het systematische proces van de Jodenvervolging in zijn werk ging, hoe de Nijmeegse politie nauw bij de uitvoering was betrokken en hoe de gemeente Nijmegen en het nazibewind de gang naar de dood in een nagenoeg gesloten boekhouding vastlegden.

Programma

Locatie: Mariënburgkapel
Mariënburg 26, 6511 PS Nijmegen
Entreekosten: €5,-

Datum: donderdag 8 februari
19:00 Binnenkomst
19:30
Welkomswoord door Merlijn Janssen Steenberg (producent Magic Lantern)
19:35 Lezing Leo van den Munkhof
19:55 Start documentaire Razzia ’42
20:45 Vragen
21:00 Afsluiting