Razzia ’42 (2023)
51 min

Nog geen negentig van de ruim 500 Nijmeegse Joden overleefden de Tweede Wereldoorlog. In het najaar van 2022 zijn de razzia’s die in 1942 in Nijmegen plaatsvonden herdacht. In de documentaire Razzia ’42, geregisseerd door Ivana Smudja en geproduceerd door Merlijn Janssen Steenberg, vertellen drie personages uit regio Nijmegen over de vervolgingen en de vreselijke gebeurtenissen.

Liam van Rosmalen vertelt over zijn overgrootvader, Israël Cohen, die in Nijmegen als eerste werd opgepakt en met het tweede transport vanuit Kamp Westerbork op 16 juli 1942 naar Auschwitz werd gedeporteerd en vermoord. Acteur en regisseur Godfried Beumers licht toe hoe zijn theatervoorstelling RAZZIA tot stand is gekomen. Desirée de Wijze vertelt over haar vader, Louis de Wijze, die als een van de weinigen terugkeerde uit de verschrikkingen van de kampen. Elk van hen laat op hun eigen manier zien hoe de gebeurtenissen van toen nooit vergeten mogen worden.

Lees meer

(On)zichtbaar (2019) 32 min

“(On)zichtbaar” is een aangrijpende documentaire die het leven van Anne Blauw uit Nijmegen volgt, een moedige jonge vrouw die dagelijks worstelt met een angststoornis. De documentaire werpt een licht op de innerlijke strijd van Anne en haar ervaringen met de onzichtbare en vaak onbegrepen wereld van psychische aandoeningen.

De film neemt de kijker mee op een intieme reis door Anne’s leven, waarbij haar angststoornis haar dagelijkse routine en relaties beïnvloedt. Door middel van persoonlijke interviews, beelden van haar dagelijks leven en gesprekken met familie en vrienden, krijgen we een dieper inzicht in de impact van haar aandoening op haar geestelijke gezondheid en welzijn.

Terwijl de documentaire de uitdagingen en obstakels laat zien waarmee Anne wordt geconfronteerd, belicht het ook haar kracht en veerkracht. 

Captured Horizon (2023)
13 min

Captured Horizon is an experimental short timelapse film inspired by among others Koyaanisqatsi and Baraka. The film takes you from nature to urban environments and shows a different reality than you are used to.

production:
Shaun Leyden (camera)
Joris van de Kerkhof (camera/music)
Merlijn Janssen Steenberg (camera/edit)

Sailing the Ocean of Trash with Captain Charles Moore (2016)
23 min

In 1997, Captain Charles Moore and his crew discovered what is commonly referred to as the great pacific garbage patch or plastic soup in the north pacific ocean. In 1999 he began the first in a series of return expeditions to study the plastic pollution in the north pacific Gyre.

Sailing the Ocean of Trash with Captain Charles Moore gives a perspective on plastic pollution in the pacific from the perspective of marine biologist and first hand research.